Nu är den ljuva sommaren äntligen här!

Lotta älskar precis som många av oss sommaren och hon tillbringar den helst i familjens lilla stuga i Rönnvik. Redan i de första böckerna om Lotta är hennes syskon så pass gamla att de ofta är iväg på olika sommarjobb och resor under sommarlovet och pappa Gerhard har bara några veckors semester. Så för det mesta är det bara Lotta och hennes mamma som packar och far ut till landet strax efter att skolan har slutat ”…/innan midsommarrusningen satte in.” som Lottas mamma säger (Skärp dig Lotta! 1960) och sedan stannar de i sitt älskade Rönnvik nästan hela sommaren.

Många med Lotta byter också miljö när det blir dags för semester och flyttar ut till landet, till havet, till den lilla sjön, till skogsstigarna, till klipporna, till den lilla röda stugan eller vad som nu är ens sommarparadis. Själv bor jag i mitt sommarparadis vid havet året runt och därför brukar mina somrar innehålla mycket resor till olika platser både i och utanför Sverige istället. Men nu när pandemin har tvingat oss att stanna hemma har drömmen om en egen liten röd stuga med vita knutar blivit påtaglig. Drömmen om att kunna lämna alla måsten hemma och ge sig av till en liten idyllisk stuga vid en liten sjö med bad vid egen brygga hägrar.

Tussis familj har också ett sommarhus på landet och dit åker hon med hela sin familj varje sommar och stannar hela sommarlovet. Pappa är också med nästan hela tiden – kanske är han lärare, men det får vi aldrig veta. Både Tussis och Lottas sommarparadis har Esters eget sommarhus i Krokek som förebild och om man har läst om både Lotta och Tussi så ser man att det finns en hel del likheter mellan deras sommarställen.

I vanliga fall brukar jag under våren idogt plantera frön för att sedan under försommaren kunna plantera ut krukor med tomater, chili och basilika på hela altanen för att senare under sommaren kunna njuta av egenodlade tomater på frukostmackan, göra pesto på basilikan och fylla vinterförråden med chili. Men i september förra året fick jag två små busiga kattpojkar, Tristan och Marx, som har befriat mig från i stort sett all växtlighet inomhus genom att klättra i, gräva i, välta ner och äta på mina krukväxter. Så det har helt enkelt inte varit möjligt att plantera något i år. Jag får nöja mig med några tomatplantor som jag planterat hemma hos min dotter och lite lavendel och pelargoner. Lättskött blir det i alla fall.

Lotta och Tussi ägnar sig inte överdrivet mycket åt trädgårdsskötsel när de är på landet, men de verkar ha de underbaraste trädgårdar ändå med körsbärsträd, äppel- och plommonträd, svarta vinbär, björkar och hallonsnår. Lotta och hennes mamma tar ett tag ibland och rensar ogräs, byter ut grindstolpar och målar om trädgårdsmöblerna. Och efter sommaren åker de ut på landet och plockar ner äpplen och plommon. Lotta tycker också mycket om att sitta i körsbärsträdet och läsa. I avsaknad av träd att klättra upp i har jag till den här sommaren köpt mig en hängande korgstol att krypa upp och läsa i.

Vad som är allra mest slående i Esters böcker om sommaren oavsett om det är Kaja som är på pensionat i Värmland med sin mamma och syster, eller om det är Kri och Vimsi som har gett sig iväg på en lång härlig cykelsemester är att alla skildringarna är totalt befriade från den sommarhets som är så lätt att drabbas av. Det är så mycket som ska hinnas med – så många platser som ska besökas, så många vänner man ska hinna träffa och så ska man läsa alla böckerna, odla, springa, simma, segla, vandra, baka de godaste sommartårtorna, plocka bär och svamp, grilla, ha kräftskiva – allt härliga och roliga saker, men bara det att det finns krav på att hinna med allt gör att det ofta blir mer stressigt än avkopplande. I Esters böcker gör man också alla de här sakerna – men inte i en och samma bok. Och även om det ofta händer mycket finns det aldrig någon känsla av stress.

Jag som älskar att bada tänker ofta på att de inte badar särskilt mycket i Esters böcker. I Skärp dig, Lotta! står det nämnt att hon bara har badat några gånger än för det är så otäckt kallt i vattnet och lite senare i samma bok får vi veta att hon har badat tidigt på morgonen och i Rena snurren, Lotta! badar Lotta och Giggi i havet i Falsterbo men då är det också kallt. Jag funderar så klart på om Ester själv tyckte om att bada. Ljuvligare beskrivs olika båtturer och vi får följa med när Lotta och Jonas ror över till Rönnskär för att köpa nyrökt böckling. ¨För hans långa kraftiga årtag flög roddbåten fram över vikens glitterblanka vatten, då och då slog små kalla friska stänk upp på mig, solen sken och himlen var så blå som om den aldrig mer hade en tanke på regn¨. Jag hoppas på stunder som den i sommar när jag ska ut med kanoten som tillhör den lilla stugan vi har hyrt på semestern i år. Och att som Lotta få sitta med ryggen mot en solvarm stugvägg och lyssna till humlornas surr.

Men underbart är kort och när augustimörkret sänker sig kan jag bli lika vemodig som Lotta ¨Jag tänkte på mitt lilla vindsrum, där fönstret stod öppet ut mot den kamomilldoftande ängen, jag såg höstfloxen lysa rosenröd i skenet från verandans lampa och mitt hjärta krympte av vemod över att sommaren, den underbara, snart skulle vara slut.¨ (Skärp dig, Lotta! 1960).

Men än är det bara juni och vi har hela den härliga sommaren framför oss. Så låt oss stanna upp och njuta av lediga dagar, ta en paus från all stress och alla måsten och låta nya intryck ta plats och tankarna vandra fritt så att vi hittar vårt sommarsinne. Och för den ultimata avkopplingen på landet i hängmattan eller kvar i stan på balkongen läsa någon av Esters underbara sommarskildringar och gå ut i sommaren med Lotta, Tussi, Kaja, Kri och Vimsi och de andra.

Glad sommar önskar jag er alla!

Text: Caisa Svärdén      Publicerad: 2021-06-16

Tillbaka till Krönikor