Höllviken/Malmö 2017

Årsträff med årsmöte 26-27 augusti 2017

Många av deltagarna som hade lång resväg anlände redan på fredagskvällen och de flesta hade valt samma boende, en kursgård i utkanten av Höllviken alldeles intill stranden på norra sidan mot Öresund.

Flera tog tillfället i akt i till en kvällspromenad och kunde se solen på väg ned med Öresundsbron och den stora vindkraftsparken långt borta vid horisonten.

På lördagen inleddes den egentliga träffen med samling utanför kursgårdens reception.
När alla anlänt samåkte man i ett antal bilar till det besöksmålet som stod först på dagens program, Bärnstensmuseet i Kämpinge, på motsatta sidan av det smala Falsterbonäset. I museet fick vi höra ett intressant föredrag om bärnsten av Leif Brost, museets grundare och innehavare. Han berättade både om bärnstenen, även kallad rav, och andra fynd som man kan göra när man är ute och letar bärnsten.
I anslutning till museet finns även en butik där många passade på att köpa olika sorters smycken av bärnsten.

 

 

På vägen ut från museet samlades alla för att ta träffens sedvanliga gruppfoto.

 

Efter bärnstensmuseet fortsatte bilkaravanen till Skanör, som Lotta besökte i boken Rena snurren, Lotta!
Här gjorde vi en rundvandring i den pittoreska bebyggelsen och såg bland annat ett ställe som skulle kunna vara förebilden till ”Ett litet vitt korsvirkeshus med klängrosor runt den grönmålade dörren” som beskrivs i ovan nämnda bok.

 

 

 

 

 

 

När rundvandringen var färdig var det dags för en välsmakande lunch på Gästgivaregården i Skanör.

Mätta och belåtna var det så dags att återvända till kursgården där vi skulle tillbringa återstoden av lördagen.
Först på programmet kom själva årsmötet.

Därefter var det dags för en frågesport med frågorna utspridda bland kursgårdens byggnader och gräsytor. Vårt tema för 2017 var ju Kri-boken 60 år, eftersom den första boken i serien om Kri kom ut 1957. Därav följde att många av de kniviga frågorna hade anknytning till 1957, t ex ”Vad var kilopriset på julskinka detta år?”

 

När alla lämnat in svaren på frågesporten fortsatte vi med allmänt mingel med förfriskningar och tillfälle att köpa lotter eller botanisera i det sortiment av Esters böcker som fanns på plats eller någon av de andra prylar som Sällskapet har till försäljning.

Så småningom blev det dags att dra sig över till kursgårdens matsal för middag. Efter middagen stannade vi kvar i matsalen där vi bland annat höll en auktion med flitig budgivning på svåråtkomliga böcker och andra fina prylar.

 

 

 

Efter enskilda transporter på söndagsmorgonen så återsamlades vi framför Börshuset i Malmö. Detta var samma plats som man både hade haft samling och tagit gruppfotot vid föregående årsträff i Malmö, 2007. Som anknytning till detta tog vi också ett extra gruppfoto det här året.
Nu hade emellertid gårdagens uppehållsväder förbytts i ett strilande regn.

 

 

Första punkten på vår vandring var Stortorget där vi kunde se de hotell som med all säkerhet är förebilder till hotellen där Lotta bor i Vilken tur, Lotta! respektive Det spökar, Lotta!

 

Vandringen gick vidare och vi tittade på tänkbara förebilder till den affär där Giggi provade kläder i Rena snurren, Lotta! och det EPA där Lotta köpte ett frimärksalbum till farbror Fredrik i Det spökar, Lotta!
Som slutmål tog vi oss fram till den plats där man stiger på sightseeingbåtarna som går runt på Malmös vattenvägar. Här blev lite väntetid innan det var dags att embarkera den båt som vi hade bokat. Under väntetiden så upphörde regnet och det klarnade upp överraskande snabbt.
När så båten lade ut för att påbörja turen ut i hamnområdet så var det strålande solsken.

Ute i hamnbassängen fick vi utpekat för oss var färjelägena hade legat där lottaböckernas alla köpenhamnsresor påbörjades.
Sedan fortsatte båten runt genom den kanal som omger Malmös centrum.

Efter båtturen hade det blivit dags för lunch på  restaurang Royal Bistro, som har etablerat sig i den lokal som en gång var den kungliga väntsalen på Malmö centralstation. Under lunchen gavs så ytterligare ett tillfälle till lite bokaffärer deltagarna emellan och sedan var det ”Kram och hej då” och ”Vi ses väl nästa år igen”.

Text: Rut Bånnsgård

Foto: Kenneth Brunhoff, Mona Johansson Skantze och Rut Bånnsgård

Senast uppdaterad 2018-03-03. Tillbaka till Årsträffar