Lottas namnsdag 2010 firades i Malmö

Lottas namnsdag
Den 12 maj är det Lottas namnsdag. Eftersom den dagen 2010 inföll dagen före Kristi Himmelsfärdsdag, valde vi i Malmö att fira i förväg lördagen den 8 maj.
Vi började med att göra repris på vandringen i Lottas fotspår i Malmö. Samling kl. 15.00 utanför Malmö Börshus precis som vid årsträffen 2007. Nu var vi dock något färre medlemmar.

 

 

 

 

 

I Lottaböckerna hittar vi följande citat
Jag såg upp – och där i ett silvrigt dis låg Malmö 1)
Malmö låg i soligt dis bredvid det glittrande Öresund 2)
Och i det samma såg vi ett hav av glitter – Malmö hade stigit fram ur skymningsdiset 3)
Så var det inte nu. Det var råkallt och regnet hängde i luften.

Kolla Evas duffel. Modet har också gjort repris. Var det inte en sådan här som Lotta hade när hon ramlade i skolans kolkällare i? 4)

 

 

Vi börjar vår vandring. Stannar till vid Hotell Kramer där vi tror att Lotta och Giggi
bodde, när de fick syn på Svarten bredvid statyn av Karl X Gustav. Eftersom det är tal om att statyn skall flyttas (sic!) måste vi föreviga tillfället.

Strax intill ligger det hotell som vi inbillar oss att Lotta, Giggi och Kajsa bodde på när både Kajsa och Lotta hade kärleksbekymmer. 2)
Den här gången hade jag inte med kassettbandspelaren. Därför kunde vi inte få höra Sten Nilsson sjunga ”För jag kan lova dig, och lova dig, och lova dig […] att jag ska älska dig, och älska dig och älska dig så länge som du vill”. Vi fem sjöng den själva och fick nyfikna blickar av förbipasserande.

Raskt passerar vi den plats där det låg ett modehus som skulle kunna vara platsen där Giggi provade en för stor klänning och Maran kom ut från ett annat provrum. 1)
Inte långt härifrån låg Epa dit Lotta sprang för att köpa ett barnfrimärksalbum till Farbror Fredrik. 3)

Nu har vi nått Gustaf Adolfs torg och kanske var det i stället här, där Bekå låg, som Giggi provade sin klänning. Vi sprang i alla fall inte iväg till den lugna park där en fontän sorlade så vänligt rogivande. 1)

Däremot tittade vi bort mot den plats mitt på torget där en gång Mitt i City låg och där Lotta och Giggi stämt träff med sina mammor. 1)

Nu längtade vi alla efter fika och värme och styrde våra steg mot konditori Hollandia som blivit något av ett stamställe för våra Esterträffar.
Här väntade inte vaniljhjärtan och napoleonbakelser men massor av andra bakelser och varm choklad med vispgrädde.

 

 

 

 

 

 

Efter att vi frossat i bakelser är det dags för Spelet om Esters litterära personer som alla uppskattade mycket.

Vi hann återigen prata en hel del men plötsligt stod en servitris vid vårt bord och sa att de skulle stänga. Klockan var redan halv sex.

Text och foto: Marianne Ringnér

Är du nyfiken på Spelet om Esters litterära personer? Titta in i Snusbon!

1) Rena snurren, Lotta! (1962)
2) Vilken tur, Lotta! (1969)
3) Det spökar, Lotta! (1972)
4) Det är Lotta förstås! (1958)

Senast uppdaterad 2010-07-09