Kaja

Kaja Nord, eller Smuggel-Kaja som hon ibland till sitt förtret kallas, är sjökaptensdotter och bor i en hamnstad i södra Sverige. Kaja har två äldre syskon, Lilian och Lasse, och familjen bor i en villa ända nere vid hamnen och med en vidunderlig utsikt över havet. Här kan Kaja se när Vikingaland, fartyget som hennes pappa för befäl över, anländer.

Bredvid bor hamnkaptensfamilj Mo med pojkarna Tobbe och Petter.

Förutom att det är spännande böcker med smuggel så har Ester, själv sjökaptensdotter, här kunnat förmedla hur det är att ha en pappa som ständigt är ute till sjöss. När man i sista boken firar påsk är det fjorton år sedan hela familjen senast var samlad en påsk. Ester visar också att hon har stor kunskap om fartyg och sjömanskap.

……………………………………………………….

I första boken i serien, Kaja och spökbåten kommer Kaja smugglare på spåren. Boken utspelar sig med början tre dagar innan skolan börjar på höstterminen.

Nästa bok Skicka Kaja handlar om hur bland annat Kajas bror Lasse är eld och lågor för att blåsa liv i stadens roddförening. Men det är Kajas förtjänst att de får ett nytt båthus.

Hemligt budskap Kaja börjar på vårterminens avslutningsdag. Kaja hittar flaskpost och de letar efter en holländare som har seglat från Australien hit upp till våra farvatten men nu rapporteras saknad.

I För fulla segel, Kaja anlöper Cassiopeja till staden. Cassiopeja är en fullriggare som skall ligga i hamnen och fungera som vandrarhem och ha kaffeservering. Kaja hälsar på sin bästa vän Git på landet och efter mycket spänning har ännu en smuggelhistoria blivit löst.

Nu vill mamma Monika ha lite lugn och ro de sista veckorna innan skolan börjar. I Kaja och de nio elefanterna åker man till ett pensionat där det varken finns hamn, mystiska båtar eller smuggel. Fast visst smugglas det och visst kommer Kaja smugglarna på spåren.

Farlig kurs, Kaja. Denna bok tar upp mer samhällsproblem. Här flödar knarket in staden och Kaja får lösningen när hon knyter ihop vad hon upplever med en film som hon ser. Men innan dess har Kaja träffat pappa på Vikingaland i Malmö och Köpenhamn. Det är dessutom snart jul och den sedvanliga sjömansbasaren går av stapeln.

Kaja och viskande rösten. Nu är det vår igen och Kaja har haft en envis influensa. För att bli helt frisk reser Kaja till ett pensionat där hon andas skogsluft och är med om en del äventyr. Dessutom anlöper Vikingaland Göteborg dit familjen tar tåget för att kunna fira påsk med pappa.

……………………………………………………..

Serien om Kaja
1. Kaja och spökbåten 1962 Nr. 1106
2. Skicka Kaja! 1963 Nr. 1153
3. Hemligt budskap, Kaja! 1964 Nr. 1210
4. För fulla segel, Kaja! 1965 Nr. 1271
5. Kaja och de nio elefanterna 1966 Nr. 1306
6. Farlig kurs, Kaja 1967 Nr. 1363
7. Kaja och viskande rösten 1968 Nr. 1422
Den första Kaja-boken gavs också ut i Wahlströms ungdomspocket 1972 nr. 96