Årsträffen ägde rum i Norrköping och Krokek den 29-30 augusti 2015
Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren firar 10 år 2015. Därför är vi på lördagen i Norrköping som är Sällskapets säte och dessutom tillbringade Ester sina barn- och ungdomsår där. På söndagen är vi i Krokek som ligger vid Bråviken cirka 2 mil norr om Norrköping. Vi går i Esters fotspår men försöker även hitta spår efter hennes bokkaraktärer på båda platserna. Norrköpings gamla bibliotek fanns i Swartz´villa och det är detta som är beskrivet i Kri och Vimsi samt i Camilla får upp ett spår. Villan är sammanbyggd med Norrköpings stadsbibliotek och är en del av biblioteket.
Klockan 9.30 är det samling vid Norrköpings järnvägsstation.
Återseendet glädje är stor. Flera har varit med på många årsträffar. För några är det första gången.
Vid järnvägsstationen i Norrköping har Ester många gånger både klivit på och av tåg. Även Lotta har vid ett flertal tillfällen beskrivit sina tågfärder. Det mest utmärkande exemplet är när hon tänker fara upp till Paul i Stockholm och Paul precis har anlänt till Lottas stad.
”Då fälldes bommarna! Ett annat tåg skulle komma in på det första spåret och jag fick vänta. […] Tänk om de förbaskade bommarna inte gick upp förrän mitt tåg hade givit sig i väg?[…] Nu kom det väntade tåget. Så väl då – då skulle jag hinna!” Alltid Lotta 1980
Alla ser plötsligt väldigt glada ut. Ute på perrongen utspelar sig ett skådespel där några personer springer för att i sista minuten hinna med tåget.
Vi går västerut från järnvägsstationen på Norra Promenaden.
Vi har nu kommit fram till den byggnad som tidigare var Norra flickläroverket (”Pihlska skolan”) och där Ester avlade flickskoleexamen 1924.
Nu ska vi se var Ester bodde i Norrköping.
Huset är rivet så vi tittar på var det hade stått.
Runt hörnet ligger Slottsgatan och fortsätter vi den kommer vi till Norrköpings stadshus. Vi gissar att det är här som balen gick av stapeln.
”-Var skall festen vara? undrade jag.
-I gamla stadshuset hade jag tänkt, sa Mick.
Gamla stadshuset – en underbar plats för en gammaldags bal. En låg byggnad i gul sandsten med pelare vid ingången. Vackra salar med kristallkronor i taket och ljuslampetter med rosafärgade skärmar på väggarna.” Vilken vals, Lotta!
Det var på den här festen som Lotta skulle vara klädd som pepparkaksgumma och sälja pepparkakor.
Nu går vi till en bro som korsar Strömmen. Var det här som läderportföljen kastades ner och hamnade framför Lottas fötter i Det är Lotta, förstås!
Var låg Häggströms konditori? Vi går Drottninggatan fram för att finna det.
Där Peking House nu ligger, låg förr Häggströms konditori. Lotta går ofta på kondis. I Lotta i topp när Lotta är i Wien går hon och mamma på Demel.
”-Det här, mamma, sa jag till mamma, som stod alldeles bredvid mig, det här bräcker väl det där Häggströms eller vad det var det hette.
Mamma såg närmast förolämpad ut.
-Bräcker Häggströms – aldrig i livet. De knäckbakelserna och …
-…apelsinbakelserna, fyllde jag i.”
Lotta går då och då på museer eller andra kulturella aktiviteter. Vi hade bokat en guidad tur i Norrköpings industrilandskap.
Anmält att vi är på plats.
Lunchdags. Lunchen intar vi på caféet i Villa Swartz och där tillbringar vi också eftermiddagen och kvällen.
Hur firar man att Sällskapet har funnits i 10 år? Naturligtvis genom 10 olika tävlingar. Tävlingarna genomförs antingen individuellt eller i lag. Sammansättningen på lagen är olika inför varje tävling och var och en tar med sig sina poäng.
Första tävlingen är ”barnbilden”. Alla som ville hade i förväg skickat in en bild av sig själv som barn. Nu gällde det att gissa vem barnet var.
Tio bokomslag där titeln är bortredigerad. Vad heter boken?
Dags för årsmötet.
Efter årsmötet finns det tid för boksamtal innan vi träffas för mingel före middagen.
Kollar facit på barnbilderna samt har fått ny frågesport som innehåller frågor på Sällskapets 10 år.
Farmareflickan är given som allsång. Frågan är om vi klarar andra versen i Nordsjön.
”Raskt högg jag tag i en korg full med grisar, slank ut ur min stuga och kutade uppför trappan till nästa våning. […]
Där stod min korg bräddfull av grisar!
I nästa ögonblick slogs den ur min hand, skenet från kristallkronorna fördunklades av kringvirvlande pepparkaksgrisar, som föll som ett uppfriskande regn över den festklädda skaran nedanför.” Vilken vals, Lotta!
Söndagen tillbringar vi i Krokek (ca 2 mil norr om Norrköping). Vi träffas vid Kolmårdens buss- och tågstation.
Första målet är att gå till den plats där huset låg som Ester under många år hade som sommarbostad. Vi går landsvägen fram från stationen. Enligt en intervju med Ester är Krokek och sommarhuset förebild för Rönnvik och Lottas sommarhus. (Naturligtvis omgjort med Esters fantasi så att det passar in i handlingarna.)
”När mamma väl försvunnit tog jag en korg och traskade iväg bort mot hagen. Men jag gick inte dit med detsamma. Jag stannade på det lilla berget bakom stugan, satte mig allra överst där upp och tänkte över vad Lenni sagt. En liten fånig tår kom trillande – jag torkade bort den med avigsidan av handen. Varför, varför i all rimlighets namn hade jag blivit så ledsen?
Jag hade fin utsikt över vägen. Och där kom någon … Nej, nej inte Paul! Det är inte varje gång jag är ledsen, som det går som i sagan. Nej, det var Giggi!” Det spökar, Lotta! 1972
Vi går tillbaks ett stycke på vägen så att vi kan komma upp på berget bakom huset.
Efter att ha beundrat utsikten från berget och alla har inbillat sig vara Lotta går vi via stigen bakom berget till hembygdsgården.
I Tussi och trollkarlen firas midsommaren i Björkeboda hage som vi tror är verklighetens Råssla hage i Krokek. Även i Någon att tycka om firas midsommar och beskrivningen där passar in i Krokek.
Vi beger oss till Sandviken (strax intill Krokek vid Bråviken). Det återstår en del tävlingar innan vi har haft 10 stycken. Bland annat pilkastning (med kardeborreboll) och att gissa från vilken bok attributen är hämtade.
Förr satt inte sladden fast i strykjärnet.
”-Du tog väl ur järnet, Lotta?
-Jajamänsan! Strykjärnet står på diskbänken och sladden har jag på mig. Hundraprocentig säkerhet?
Giggi skrattade till.
-Du är skojig, du, Lotta…”
Se dig för Lotta!
”-Vi måste hissa nödflagg, sade jag och tänkte febrilt.
I detsamma kröp Giggi längre in i gluggen, och under hennes klänningsfåll visade sig en smal remsa vit brodyr…
I samma sekund var tanken där!
-Giggi, sade jag. Du har vit underkjol. Vi vinkar med den!
Giggi flög tillbaka ut ur gluggen och såg på mig fast in i ögonen.
-Lotta, inbilla dig inte för ett ögonblick, att jag tänker vinka med min underkjol.
-Nöden har ingen lag, sade jag.”
Skriv upp det, Lotta!
Lunch på Sjöstugan och därefter resultat av tävlingarna och prisutdelning.
Tack till de som ordnat med årsträffen.
Lycklig vinnare av en åtråvärd bok.
Därefter var det dags att säga hej då och vi ses nästa år i Göteborg.
Har du inte skriften En vandring i Esters och hennes litterära personers fotspår i Norrköping och Krokek?
Finns att köpa från Snusbon
Text: Marianne Ringnér
Foto: Marianne Ringnér och Kenneth Brunhoff
Publicerad 2020-06-21 Tillbaka till Årsträffar