Did he ever go down under?

“Lenni hade en stor nyhet att berätta, må du tro. Han ska följa med till Australien, där tant Maggie bor nu för tiden och stanna där ett halvår/……………/Hon vill att Lenni ska få tillfälle att se sig om i världen. Gärna lära sig ett ”riktigt” yrke också. Att vara författare men inte kunna livnära sig på det, anser hon vara ”ganska opraktiskt”!” (Alla Tiders Lotta s.140)

Ja, så här skriver Lotta i ett långt brev till Giggi under en av alla sina rönnvikssomrar. Om ni har glömt vem tant Maggie är, så ska jag friska upp minnet. Det är en skeppsredaränka som Lotta läser högt för på Rönnviks pensionat. Mrs Soft, som hon heter, visar sig vara avlägset släkt med Lenni, vars dikter hon tycker om även om hon inte förstår dem riktigt.

Ett år senare är Lotta, Giggi och Kajsa på hemväg från Köpenhamn (Det spökar Lotta s. 96 f.f) De stannar till för att vara med vid invigningen av ett kulturhus i göteborgstrakten. När Lotta får läsa i tidningen att Lenni ska medverka med diktläsning, blir hon eld och lågor. Hon väntar sig väl, liksom vi, att få höra hur han har haft det på sin långresa. Därav blir ingenting. Först gör Lotta bort sig genom att hennes nyss inköpta gökklocka börjar gala mitt under Lennis framträdande. När Lenni senare får lift med de tre tjejerna hem, ställer han uteslutande frågor om vad alla andra har gjort medan han själv varit borta. Han är lika ironisk som vanligt: Lockige Fridolf är en hispig gubbe, och Farbror Urban en deckarsnubbe. Men – varför lägger sig Lenni i Lottas och Pauls förhållande? (s.110) Har han själv funderat på Lotta? I Alla Tiders Lotta (s.115) nämner han att han skulle kunna bli kär i henne om hon inte vore så ung och knasig. Hur som helst så säger han inte ett ord om Australien och ingen frågar heller något. De tycks ha glömt bort alltihop. Strax kommer Veronica in i Lennis liv och överskuggar allt annat.

I ,Alltid Lotta, som utspelar sig 1,5 år senare, tjatas det fortfarande om att Lenni inte har något riktigt yrke. Nu är det Veronicas pappa som bekymrar sig för den saken. Ett yrke kan han väl skaffa sig på närmre håll än Australien. Men den stora frågan kvarstår: Åkte han någonsin dit?

Text: Eva Nyström   Publicerad: 2022-10-16, texten har tidigare varit publicerad på sällskapets blogg estersallskap.blogspot.com