Frågesport från årsträffen 2009

När Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren anordnade sin årliga träff den 29-30 augusti 2009 var traditionen med en frågesport självskriven.
Här nedan kan ni testa era kunskaper. Rätt lösning står längst ner.

Ur vilken bok är citatet hämtat

Fråga 1. Så var vi då ute på landet. Det känns alltid lite konstigt att komma ut till stugan så här års. Den ser så rörande liten och övergiven ut, när den inte omges av susande lövmassor och mängder av blommor, utan av kala svarta träd och snöig mark.
a. Kära Lotta    b. Det ordnar sig, Lotta    c. Lotta går till sjöss

Fråga 2. I samma ögonblick som jag sagt det genomfors jag av en hastig vild längtan efter sommaren. Efter suset i träden vid vårt lilla sommartorp, jasminbusken utanför knuten, körsbärsträdet, i vars skugga vi drack vårt morgonkaffe… o, sommar…
a. Skriv upp det, Lotta!    b. Toppen, Lotta!    c. Arma Lotta!

Fråga 3. Om vi trodde att vi skulle vara uppe före mamma, så fick vi tji i alla fall. Hon satt redan i solskenet på förstutrappan vid köksdörren. Satt med slutna ögon tillbakalutad mot dörrposten och händerna knäppta om knäna. Humlor surrade, jasminbusken framför henne, överhöljd av blommor, spred sin alldeles speciella ljuvliga doft i den klara morgonluften …
a. Vilken fullträff, Lotta!    b. Vilken tur, Lotta!    c. Rena cirkusen, Lotta!

Fråga 4. Äntligen, äntligen var vi på landet. Det var med en hisnande glädje man steg in genom grinden. Blå och skära lupiner blommade i det höga gräset, fjärilar fladdrade omkring bland prästkragar och blåklockor, luften var full av fågelkvitter och humlesurr.
a. Vilken tur, Lotta!    b. Rena snurren, Lotta!    c. Glad sommar, Lotta!

Fråga 5. –Vad heter den där trevliga ön? frågade plötsligt Paul. -Rönnholmen, sa jag. Vill du så kan vi nog gå i land där ett tag. Den är underbart vacker och ingen bor där nu.
a. Glad sommar, Lotta!    b. Skärp dig, Lotta!    c. Lotta går till sjöss

Fråga 6. Det var en fantastisk utsikt här uppifrån. Runt omkring oss djup, susande skog, långt därnere gröna ängar, röda små stugor och större gårdar, ibland ensamma, ibland hopklungade på ”byavis”, två blåaktigt metallskimrande streck – det var järnvägen – och så längst bort, en strimma glittrande vatten.
a. Rena cirkusen, Lotta!    b. Vilken fullträff, Lotta!    c. Skärp dig, Lotta!

Fråga 7. Inte så värst långt hemifrån finns ett utmärkt hallonställe. Där finns också på en bergknalle en låg tall, som växt i sidled och erbjuder en underbart skön sittplats. Dit styrde jag mina steg. Slog mig ned intill stammen med ryggen mot en gren, sparkade av mig mina träskor, knäppte händerna om mina uppdragna knän, lutade huvudet bakåt mot stammen och blundade …
a. Håll masken, Lotta! b. Skärp dig, Lotta! c. Rena cirkusen, Lotta!

Fråga 8. O, tänkte jag plötsligt, med ett litet hugg i hjärtat, hur kunde jag lämna allt det här ens för en fattig vecka. Morgonkaffet under körsbärsträdet, hagen bakom berget, där vi kunde plocka hallon i ljumma kvällar, när månen satt som en silverskära på den blekblå himlen och gulmåran mötte en med bedövande vällukt… Snart skulle ju sommaren vara slut, borta, höstregnen skulle falla och vinden blåsa snål och kall…
a. Vilken tur, Lotta!    b. Lotta i topp    c. Det spökar, Lotta!

Fråga 9. Jag tänkte på mitt lilla vindsrum, där fönstret stod öppet ut mot den kamomilldoftande ängen, jag såg höstfloxen lysa rosenröd i skenet från verandans lampa och mitt hjärta krympte av vemod över att sommaren, den underbara, snart skulle vara slut.
a. Skärp dig, Lotta!    b. Ge aldrig upp, Lotta!    c. Se dig för, Lotta!

Fråga 10. Vår lilla stuga såg så rar och snäll ut där den låg och lyste i kvällssolen. Stugan lyste röd, alla de tusen körsbären lyste röda, rudbeckiorna vid grinden var gyllengula, bården av astrar, krasse och ringblommor glödde intensivt i solljuset.
a. Se dig för, Lotta!    b. Skärp dig, Lotta!    c. Rena cirkusen, Lotta!

Fråga 11. Jag hade nämligen aldrig förut fått vara kvar i stugan så länge på hösten. Plugget hade ju börjat så pass tidigt, att vi måst dra upp tältpinnarna redan innan augusti månad var slut. Nu fick jag stanna kvar in i september.
a. Visst är det konstigt, Lotta!    b. Rakt i plurret, Lotta!    c. Läsning för Lotta

Fråga 12. Mamma och pappa hade rest bort över veckoslutet för att hälsa på släktingar och Giggi och jag skulle tidigt på lördag morgon resa ut till Rönnvik och plocka ner plommonen.
a. Läsning för Lotta    b. Mitt i prick, Lotta    c. Lotta går till väders

Fråga 13. Vår lilla stuga lyste så röd och hemtrevlig. Solen sken rätt in på förstubron, som jag hade tänkt mig. Men någon värme gav inte solen, utan vi fick nöja oss med att stå rätt upp och ner medan vi åt vår matsäck.
a. Heja Lotta!    b. Visst är det konstigt, Lotta!    c. Mitt i prick, Lotta

Lycka till!
Frågorna var hopklurade av Marianne Lundin

Rätt lösning 1a, 2c, 3a, 4b, 5c, 6b, 7c, 8b, 9a, 10a, 11b, 12c, 13a

Senast uppdaterad 2009-11-04   Åter till Frågesport