Frågesport från årsträffen 2014

När Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren anordnade sin årliga träff den 30-31 augusti 2014 var traditionen med en frågesport självskriven.
Här nedan kan ni testa era kunskaper. Rätt lösning står längst ner.

Från vilka böcker kommer de olika beskrivningarna av butiksmiljöer?

Fråga 1. I ett av fönstren fanns det ljust syrenlila klänningar. Just den blålila ton som klär mig.
I nästa fönster var allting blått – från ljust förgätmigej till blåklint… Blått var ju alltid blått, tänkte jag, när jag på nytt blev stående. Och blått klädde mig också. Det skulle bli svårt det här…
Nästa fönster gick i solens tecken. Guldgult, blekgult… Så glad man blev av gult! Jag hade haft en varmt solgul sommarklänning en gång och jag hade älskat den ända till den dag den bara dög till mattrasor.
a. Lycka till Lotta    b. Ge aldrig upp Lotta    c. Lotta är sig lik

Fråga 2. Jag gick upp mot gatan och fortsatte framåt. Kastade några förströdda blickar mot affärsfönstren – här kunde väl inte något frestande finnas – och stannade plötsligt… En sådan affär!
En skeppshandel, men vilken skeppshandel. I den ena halvan fanns allt som hör sjön till. Reprullar, linor av alla dimensioner, mässingsliknande skruvar, muttrar, knoppar, hakar. skeppsklockor, flaggor, repstegar – jag kan inte räkna upp allt.
a. För fulla segel, Kaja    b. Lotta går till sjöss    c. En ros åt Lotta

Fråga 3. Påskafton är en väldigt trevlig dag!
Vår i luften, vår i alla butiksfönster, knoppande vår i parkerna, blommande vår i blomsteraffärerna. Torgen – en sprakande fest av färger från påskrisens fjädervippor till fången av tulpaner, hyacinter, forsythia – solglitter över alla gator, ja till och med i ögonen på människor vi mötte.
a. Lotta är sig lik    b. Kaja och viskande rösten    c. Det ordnar sig Lotta

Fråga 4. På […] var julkommersen i full gång. Vi strövade från disk till disk – på långt avstånd från varandra – men hela tiden spanande efter […], jag såg henne först! Hon stod tillsammans med en äldre dam vid disken med scarves och bijouterier – en utmärkt plats för […] att spela apa på.
a. Rena mörkret, Lotta    b. Heja Lotta    c. Vilken vals, Lotta

Fråga 5. Vad kostar den där? sa jag och pekade på den ensamma fiolen. Den, som det är en låda till. […] kastade huvudet bakåt och skrattade mer än någonsin förut.
-Den! sa han sedan. Sådana som den skänker vi praktiskt taget bort. Rena reklamvaran! En Amati, bara!
a. Lusthusets gåta    b. Hejda dej, Lotta    c. Någon att tycka om

Fråga 6. […] blev högdragen.
Jag vet vad jag gör, sa hon. Jag flyttade över min jerseydräkt till detta provrum, när det blev ledigt, därför att det är större. Sedan tog jag för enkelhetens skull bara på mig kappan, när jag gick ut och sökte efter några modeller att prova.
a. Rena mörkret, Lotta    b. Rena snurren, Lotta    c. Akta hjärtat, Ann-Sofie

Fråga 7. Jag såg den här affischen i en bokhandel nere i Stockholm när jag var där, och sedan jag stått och stirrat på den en lång stund gick jag in och köpte den. Den var så vacker! De båda – pojken och flickan – är jeansklädda och precis vanliga men de är inte tuffa. De bara står där på den lilla gräsplätten med vårblommor runt sina fötter och ser ut som om de aldrig skulle vilja släppa varandra.
a. Liselott, Lottas dotter    b. Någon att tycka om    c. Kära Lotta

Fråga 8. Utmärkt! Ni visste att det låg en katt i fönstret. Jag trodde möjligen, att den hade smugit sig dit, medan ni läste följetongen. Vad heter den förresten?
[…] -Nej, nej inte katten. Följetongen.
a. Lotta slår till    b. Lusthusets gåta    c. Rena snurren, Lotta

Fråga 9. På låga bord mellan mjuka fåtöljer finns det dyra cigaretter och skålar med härliga karameller i prasslande cellofanpapper. Allt för kunderna! För att de ska trivas medan de sitter och funderar på vad de ska köpa och sedan helst köpa ännu mera.
a. Lotta i topp    b. Fyndigt Lotta    c. Skriv upp det Lotta

Fråga 10. Boutiquen var inte bara full av kläder, rasslande kedjor, jättestora affischer och grinande avgudabilder, den var proppfull av ungdomar också. Som provade den ena underliga grejen efter den andra medan de idogt malde på ett tuggummi. En tjej hade tydligen inte stått ut med värmen och trängseln utan svimmat.
a. Mitt i prick, Lotta    b. Rakt i plurret, Lotta    c. Hejda dej, Lotta

Fråga 11. -[…] tänk dig för… Den ser ut som en gammal broderad kappsäck från sjuttonhundratalet…
-Fint! Jag har alltid gillat sjuttonhundratalet. Skulle gärna velat skrida omkring i krinolin.
Nu närmade sig en expedit med snabba steg. Förmodligen hade han sett, att här fanns århundradets chans att bli av med alla tiders fåniga väska.
a. Farlig kurs, Kaja    b. Fyndigt, Lotta    c. Akta hjärtat, Ann-Sofie

Fråga 12. Huset med den flotta bokhandeln var nybyggt. Fem våningar av glas och betong. Det lilla gula huset liksom hukade sig inför de fem våningarna, men […] tänkte inte låta sin fasters lilla pappershandel huka sig inför den skrattande pojken.
Han var färdig med sin skyltning nu.
a. Lusthusets gåta    b. Kri finner en vän    c. Sämst i klassen

Lycka till!

Frågorna var hopklurade av Eva Nyström

Rätt lösning 1a, 2c, 3b, 4b, 5b, 6a, 7b, 8c, 9c, 10b, 11c, 12a

Senast uppdaterad 2015-01-17     Tillbaka till Frågesport