Frågesport från årsträffen 2016 om hav och sjöfart

När Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren anordnade sin årliga träff den 27-28 augusti 2016 var traditionen med en frågesport självskriven.

Här nedan kan ni testa era kunskaper. Rätt lösning står längst ner.

Vilka böcker är citaten hämtade ur?

1 ”Sakta gled min flotte utför Mississippis väldiga flod. Jacksons ö hade för länge sedan försvunnit ur sikte bakom mig. På vänstra sidan stranden glimtade enstaka ljus, månskenet bildade en bred silverväg på vattnet…”—”Täcket hade glidit av mig. Huckleberry Finns äventyr hade ramlat i golvet. Borta var min flotte och Mississippis månbelysta vatten…”
a Kaja och Spökbåten    b Ugglor i mossen    c Festligt Lotta

2 ”Det var full storm ute!
Den kom tjutande in från havet, vräkte upp vågor, som sköljde över hamnpiren, fick det att gnissla och knaka i trossar och förtöjningar… Det visste jag, som nyss varit nere vid kiosken i hamnen för att köpa […] och mig var sin tidning och chokladkaka.
a Lotta går till sjöss    b Skicka Kaja!    c Hemligt budskap, Kaja!

3 ”– Jag läste en gång om en man som skulle segla ensam till Hamburg. Från Nordkap eller någonting i den stilen. Då frågade någon dumskalle, som inte visste något om sjön: ”Ja men hur ska du hitta till Hamburg?” ”Jag frågar mig fram, sa killen i segelbåten.
– Du berättar den där historien fel, […].”
a Vilken skiva, Lotta!    b Ja, se Lotta!    c Kära Lotta

4 ”Hans ansikte var magert med ganska grova drag. Det enda vackra hos honom var hans ögon som var sällsynt blå. Han såg ut som en gammal fiskargubbe.
I handen höll han en ganska stor tavla, en oljemålning, något sjömotiv såvitt jag kunde se så långt bortifrån.”
a Kaja och viskande rösten    b Heja Lotta!    c Skriv upp det, Lotta!

5 ”Det hade snöat lite på natten. Så pass att marken var helt täckt. I de låga fönstren i sjömanshuset lyste ljus i sjuarmade ljusstakar och deras varma sken välkomnade en på långt håll. På ömse sidor om den öppna bruna dörren stod höga enbuskar med glitterslingor, och när man steg in möttes man av en doft från tidiga hyacinter och nybryggt kaffe.”
a Mitt i prick, Lotta!    b Toppen, Lotta!    c Rena mörkret, Lotta!

6 ”Hav och skog – hur kunde människor utan samvetskval förstöra de två bästa tingen på vår jord. Förgifta, fördärva . . . Nej, jag ville inte tänka på det! Inte nu i detta ögonblick när jag var ensam med solskenet, vinden och havet.”
a Lotta går till sjöss    b Kaja och viskande rösten    c Kaja och de nio elefanterna

7 ”Jag bläddrade bakåt i boken, tills jag hittade något som var lätt att skriva om, tog fram papper och penna och satte med nyvaknad energi i gång med att skriva världshistoria.
VIKINGATIDEN
(starkt förkortad)
Första (och enda) kapitlet: De bara rodde och rodde….”
a
Lotta slår till    b Bra gissat, Lotta!    c Lotta är sig lik

8 ”– Jag tyckte Kaja var ett så sött namn. Och så hade du så mörkt hår…
Får man verkligen döpa barn efter sådana principer?
– Men vad sa pappa när han kom hem, frågade jag en gång.
Pappa är nämligen sjökapten och var nere i Rio när jag döptes.”
a Kaja och spökbåten    b För fulla segel, Kaja!    c Skicka Kaja!

9 ”Det finns något inom sjömansspråket som kallas att ”manna reling”. Det betyder att besättningen radar upp sig längs relingen när det gäller att hälsa någon ärad gäst välkommen.”
a Fyndigt, Lotta!    b Full rulle, Lotta!    c En melodi för Kri

10 ”Havets lugna brus, frasandet av vågorna, när de slog mot stranden, […] varma händer mot mina, hans kind intill min – det fanns inga ord för vad jag kände. Kunde jag någonsin bli lyckligare än nu?”
a Någon att tycka om    b Liselott, Lottas dotter    c Farlig kurs, Kaja!

11 ”Ja, det var den det, sade […]. Men det finns fler därute, som ni hör. De där signalerna, som hörs nu, kommer från en båt med bogsersläp. Först ett långt tjut och två korta från den som bogserar, och så ett långt och tre korta från den, som bogseras. Hör!”
a Skicka Kaja!    b Lotta går till sjöss    c För fulla segel, Kaja!

12 ”Vi var framme vid kiosken och […] stack in huvudet för att få glutta i Handelstidningen.-Är det fästmannen nu igen? skämtade damen i kiosken. Skaffa en i land istället, flicka lilla. Hon gav […] tidningen och hon öppnade den. ”
a Heja Lotta!    b Lotta går till väders    c Toppen, Lotta!

Lycka till!

Frågorna är sammanställda av Eva Nyström

Rätt lösning 1b, 2c, 3c, 4c, 5a, 6a, 7c, 8a, 9b, 10c, 11a, 12 a

Senast uppdaterad 2017-05-27     Tillbaka till Frågesport