Frågesport – Hösten i Esters böcker

Den här tävlingen var med i medlemsbrevet 2021:3.

Från vilken bok kommer citatet:

A Bra gissat, Lotta!

B Tussi i skolan

C Kri finner en vän

D Var glad, Lotta!

E Kaja och spökbåten

F Heja Lotta

G Fara på taket, Lotta!

H Tussis nya klasskamrat

I Farlig kurs Kaja

J I samma klass

1. ”-Kära gamla plugg, sa jag om igen, hur har jag inte längtat till dig! När solen sken som vackrast i somras tänkte jag på mitt trevliga klassrum åt norr, och när jag traskade i skogen med mängder av stärkande luft omkring mig tänkte jag på dina dammiga korridorer.”

2. ”Den tionde november var vädret det absolut sämsta man kan tänka sig. Regnet strilade ner utan uppehåll, och det blåste kallt och genomträngande. Hade det varit i Skåne, så hade ju gåsen kastat ett festligt skimmer över dagen, men här uppe i Södermanland var intresset för svartsoppa och gås inte stort.”

3. ”Vi plockade ner en massa äpplen redan samma kväll, men när det blivit så skumt, att äpplena bara skymtade som silverkulor bland bladen, gick vi in i köket, där mamma dukat fram te och smörgåsar. Det låg en blårutig duk på bordet, och mitt på den stod en bukett lysande gula ringblommor i det gamla lerkruset, som varit sirapskruka en gång, när mamma var liten.”

4. ”Stormen hade nästan helt bedarrat nu. Men havet vältrade grått och tungt och himlen var mörk och utan stjärnor. Ingen rolig kväll att gå ut och gå i, jag höll gärna med om det. Men luften var kylig –frisk och salt, så en liten vända kunde jag gå i alla fall.”

5. ”De strövade långsamt Ågatan fram. Kastanjerna var nästan kala nu. På åns mörka vatten flöt massor av gulnade blad: vildvinet, som växte på villastaketen, glödde rubinrött.”

6. ”Vi kan väl sitta här eller däruppe på krönet och se ut över havet och dricka en läsk. För att fira den första skoldagen!”

7. ”Äntligen kom den dagen då vi skulle åka ner till landet. I flera dagar hade det bara regnat och regnat, så mamma hade varit bekymrad för alla plommon därnere som säkert skulle vara mogna nu.”

8. ”Och ni vet hur det är med de där små frusna vattenpussarna på vägar och stigar. Man vill alltid se efter hur tjock isen är! Naturligtvis skulle jag ha kunnat göra som jag annars alltid gjorde, sätta klacken mitt i isen. Men inte den här gången. Stövlarna var för snygga för det. I stället såg jag mig om efter något jag kunde använda mig av och upp-täckte en stadig träpinne strax intill. Den tog jag.”

9. ”Jag hade köpt omslagspapper flera dagar tidigare. Ett nytt sorts papper med olika motiv för de olika ämnena. Till biologiboken ett blågrönt med fjärilar och små pigga ”firrar”, som simmar omkring mellan vajande tång, till geografiboken ett grönt med bilder av världs-berömda byggnader, jordglober, moderna kommunikationsmedel och litet så där och till historieboken ett blått med runstenar, Trojas vittberömda häst, skepp av alla de slag… Det var särskilt viktigt med historieboken, för jag tycker så grymt illa om historia.”

10. ”Vilken strålande grann höstdag det var. Vägen utmed sjön Viken var kantad av asparoch lönnar, ett färgackord i smältande guld och lysande rött mot himlens klara blå… Och i bakgrunden stod Vikarskogen grön och djup med susande tallar och lingonröda tuvor. Det var verkligen en friluftsdag att vara glad åt.”

Tävlingen är inskickad av Caisa Svärdén.

 

Rätt svar: 1. D, 2. J, 3. B, 4. I, 5. C, 6. E, 7. H, 8. F, 9. A, 10. G.

Senast uppdaterad: 2021-10-30   Tillbaka till Frågesport