Frågesport om Kaja

1. I första boken, Kaja och spökbåten, får vi veta att Kaja inte är så förtjust i sitt namn. Hennes mamma berättar om bakgrunden till namnet. Vilket är sant?
1 Kajas farfar hette Kaj.    X Kajas farmor hette Kajsa och mormor hette Maja.    2 Mamman hade en ungdomsvän som hette så.

2. Kaja har en syster (Lilian) och en bror (Lasse). Vilken plats i syskonskaran har Kaja?
1 Äldst    X Mellan    2 Yngst

3. Vem är Henrietta?
1 Kajas leksakshund som hängt med henne sedan barndomen.    X En tant som driver pensionat för studerande ungdom. Kaja och Lilian bor där medan deras hus renoveras.    2 En teckningslärarinna

4. I vilken bok besöker Kaja Köpenhamn?
1 Hemligt budskap, Kaja    X Kaja och viskande rösten    2 Farlig kurs, Kaja

5. Hur ser Kaja att ringen som finns i Blå Salongen på Väringe herrgård blivit utbytt? (För fulla segel Kaja)
1 Den har en repa i den blå stenen    X En tunn svart strimma saknas i det blå.    2 Stenen är glanslös och det saknas ett hjärta i infattningen

6. Varför följer inte Lasse med till Skogafors? (Kaja och de nio elefanterna)
1 Han har fått sommarjobb på fullriggaren Cassiopeja (som nu ligger i hamnen och är gästhem).    X Han tror att det mest finns äldre gäster på Skogafors.    2 Någon måste vara hemma och se till familjens hus.

7. Det är fjorton år sedan Kajas familj varit samlade en påsk. Plötsligt händer det- på pappans båt Vikingaland som just då ligger i Göteborg. Vilken bok?
1 Kaja och viskande rösten    X Skicka Kaja    2 Kaja och spökbåten

8. Kajas bästis heter Margita men kallas för Git. Hur träffades flickorna?
1 Git kommer som inackordering till Kajas familj eftersom hon har det jobbigt hemma.    X Kaja och Git delar rum på ungdomspensionatet när Kajas hus renoveras. Git börjar i Kajas klass men hennes familj har ännu inte hunnit flytta till orten.    2 De har gått i samma klass sedan småskolan.

9. Kaja tycker mycket om Petter. Vem är han?
1 Petter är en avlägsen släkting som Kaja tidigare inte dragit jämnt med. På senare år har hon börjat få känslor för honom.    X Petter är hamnkaptenens son och de har alltid varit goda vänner. Mer och mer upptäcker Kaja att det finns något mer än vänskap.    2 Petter är son till den nye hamnkaptenen och börjar i Kajas klass i Kaja och spökbåten.

10. I Hemligt budskap Kaja hittar Kaja en flaskpost. Lappen i den är svår att tyda. Hur kommer hon på att det står SOS?
1 Ordet förekommer i ett korsord som Kaja löser. På natten drömmer Kaja först om en båtincident och sedan om ett stort plakat med texten SOS    X Kaja drömmer om en livlös man som ligger vid strandkanten med en flaska bredvid sig.    2 Kaja drömmer att hon befinner sig i en båt som kastas runt av vågorna. Hon förvånas över hur lugn hon är i drömmen. Sittandes i en segelbåt som håller på att kantra är Kaja helt uppslukad av att brodera bokstäverna SOS på en korsstygnsduk.

11. Lilian tappar något i Skicka Kaja. Flickorna letar överallt. När de hittar föremålet i båthusets golvspringa så hittar de samtidigt ett kuvert fullt med sedlar. Men vad är det som Lilian tappar?
1 Ett billigt armband som betydde mycket eftersom hon fått det av Tobbe.    X Det dyrbara guldarmband som Lilians mormor gett henne i konfirmationspresent.    2 Sin nyckelknippa

12. Vilket är Carmens riktiga namn? (Kaja och de nio elefanterna)
1 Lena    X Aina    2 Ulla-Britt

Sammanställd av Eva Nyström

Rätt svar: 1.X, 2.2, 3.1, 4.2, 5.2, 6.1, 7.1, 8.X, 9.X, 10.1, 11.X, 12.X

Senast uppdaterad 2020-05-17    Tillbaka till Frågesport