Frågesport – Romantiska rum

Den här frågesporten har vi haft i medlemsbrev 2021:1
Ester beskriver ofta romantiska herrgårdsmiljöer och gulliga sovrum.
Från vilka böcker är följande citat hämtade:

1. ”Möblerna var vita, stolarna klädda med rosenrandat möbeltyg. En spinett stod vid den ena kortväggen, vid den motsatta var trappan ut mot trädgården. På den ena långsidan fanns det tre fönster med vita luftiga gardiner, på den andra dominerade en lång gustaviansk soffa med blekblått tyg och hårt stoppade pärlbroderade kuddar.”
A. Det går över Kri. B. Vilken tur, Lotta! C. Kära Lotta!

2. ”Vi gick uppför trappan och fann tre vackra hemtrevliga rum. Ett stort som gick över hela husets längd och så två små, varav det ena var Sonjas sovrum. Och om jag nu börjar dilla om vitt och blått igen, så skall ni inte tro att jag fantiserar. Sonjas sovrum var i just de färgerna. Ljust blåa väggar och sedan allt i vitt med undantag för en rad kuddar i skiftande pastellfärger.”
A. Då kör vi då, Lotta! B. Sämst i klassen C. Full rulle, Lotta!

3. ”Vilka rum! Ljusa lätta möbler, blekblå tapeter, flott randade i ljusaste grått, vita gardiner – jag hade velat omfamna rummet.”
A. Mitt i prick, Lotta! B. Kära, Lotta! C. I samma klass

4. ”De följde med tant Asta in i en stor hall och uppför en bred trappa. Sneddade över en ny stor hall och kom in i ett gavelrum, som var som klippt ur en gammal herrgårdsroman. Tapeter med matt skära rosenbuketter omknutna av blekblå band. Vita voilegardiner, blå trasmatta, en hög vit byrå och vita sängar med himmelsblå överkast.”
A. Fyndigt Lotta! B. Vilken skiva, Lotta! C. Det går över, Kri

5. ”Därför hade hon valt att låta det bli ett gammaldags, hemtrevligt kök, fast i förminskad upplaga. Det fanns två små vita träsoffor, som stod i vinkel mot varandra, ett bord, två vita pinnstolar och ett blått hörnskåp med röda, målade rosor på.”
A. Full rulle, Lotta! B. Vilken tur, Lotta! C. Sämst i klassen

6. ”Annika och jag brukar bo i ett hörnrum i andra våningen med skärrosiga tapeter. En gammaldags soffa med överdrag i grått och rosa står vid ena väggen, och i den soffan ligger en silvergrå kudde med en broderad syrenklase.”
A. I samma klass B. Det går över Kri C. Kära Lotta!

7. ”Det var ett litet hörnrum med fönster åt två håll. Vita voilegardiner för fönstren, ljust randig trasmatta på det blanka fina golvet. Vit soffgrupp med himmelsblå klädsel framför det ena fönstret, ett litet runt vitt bord på trebent fot vid det andra. Lampa på bordet vid fönstret. Vit och rosa skärm, rosafärgad glasfot. På den ljust bruna chiffonjén i hörnet en vit kruka med en blommande skär hibiskus och på skrivklaffen en malmljusstake.”
A. Då kör vi då, Lotta! B. Mitt i prick, Lotta! C. Vilken skiva, Lotta!

8. ”Vilket rum! Det sträckte sig över hela gaveln av huset. Fönster åt tre håll och blånande höjder utanför. Breda vitskurade golvtiljor, slitna så de verkade lena att ta på, gammaldags vackra tapeter, vita gardiner, som fläktade för vinden, stolar i gråvit bondrokoko, ett långt bord tvärs genom rummet.”
A. Fyndigt Lotta! B. I samma klass C. Det går över Kri

9. ”Vita tapeter med blekskära rosor, vita, lätta gardiner, möbler i ljusaste pärlgrått, stolarna och den lilla soffan klädd i hemslöjdstyg i gammalrosa. En rad blomtavlor i smala guldlister, en knubbig nallebjörn på en trohjärtat blå dalakista… Ett himmelskt rum, vänligt, vackert, ljust.”
A. Vilken tur, Lotta! B. Sämst i klassen C. Vilken skiva, Lotta!

10. ”Det var precis mitt drömrum! Skärrosiga tapeter, florstunna vita gardiner, vita möbler, rosa överkast, en skål med rosor från blekrosa till djupaste rött på bordet… Låter det för sött? Det var det inte. Det var bara vänligt, ljust, herrgårdsaktigt, sommarljuvt…”
A. Full rulle, Lotta! B. Då kör vi då, Lotta! C. Vilken tur, Lotta!

Tävlingen är inskickad av Anne-Marie Åslund

 

Rätt svar: 1.B (s.81), 2.A (s.126), 3.B (s.42), 4.C (s.61), 5.C (s.76), 6.A (s.74), 7.B (s.44), 8.A (s.112), 9.C (s.44), 10.A (s.102)

Senast uppdaterad: 2021-03-27   Tillbaka till Frågesport