Frågesport – Våren i Esters böcker

Den här tävlingen var med i medlemsbrevet 2021:2.

1. ”Om tre veckor skulle skolan vara slut. Det skulle vara sommar och ledigt i två och en halv månad, och jag skulle inte behöva läsa över sommaren som jag fick göra förra året.”
1 Festligt Lotta   X Skriv upp det Lotta   2 Arma Lotta

2. ”Det hade hunnit bli april och aningen av vår blev allt tydligare för varje dag. Även om den kom i form av snö som denna dag.
-Vårt sista sommarlov, Giggi, sa jag när vi knogade oss fram i den blöta snön. Sista sommarlovet låter vemodigt, tycker jag.”
1 Lotta går till sjöss   X Toppen Lotta   2 Heja Lotta

3. ”Fruktträden stod som vita buketter, syrenerna doftade, i gräsmattan lyste tulpaner. Det var Kristi himmelfärdsdag – en efterlängtad lovdag i terminens hetsiga slutspurt.”
1 Kri och Vimsi   X Det går över, Kri   2 Fyndigt, Lotta

4. – Skulle du kunna tänka dig möjligheten att göra mig sällskap i morgon? Gå och höra på blåsorkestern vid valborgsmässobålet först och sedan följa med och dansa?
1 Det ordnar sig, Lotta   X Toppen Lotta   2 Det går över, Kri

5. ”Nej, jag tänkte på att det inte dröjde så värst länge förrän vi var framme vid valborgsmässoafton. Sedan kom maj, då våren borde vara blommande verklighet. Med doft av hägg och syren. Ute på Udden blommade inte hägg och syren, men där behövdes det inte heller.”
1 Fyndigt, Lotta   X Lotta går till sjöss   2 Kaja och viskande rösten

6. ”Det var den dagen när Paul skulle ta studenten! Jag vaknade alldeles av mig själv den morgonen – tidigt, tidigt och smög ljudlöst upp för att titta ut och se hurdant väder det var. En strålande underbar vårdag”.
1 Full fart Lotta   X Festligt, Lotta   2 Arma Lotta

7. ”Just nu fanns – förutom korgståndet -ett där påskliljor, tulpaner och fastlagsris prunkade i stora bunkar, ett par, där ägglådor kämpade med utrymmet med stackars höns som skulle kokas, och så ett där man sålde hemlagad knäck och kola.”
1 Kaja och viskande rösten   X Det ordnar sig, Lotta   2 Lotta är sig lik

8. ”Paul och jag vandrade sakta genom Stadsparken som var fylld av spirande vårblommor. Den röda ballongen som Paul fäst vid min jacka virvlade runt i vinden, som om den ville ge sig av. -Tänk om den flyger iväg med mig! Sa jag. -Det skulle inte gå, svarade Paul mjukt. För jag skulle hålla dig fast. Jag släpper dig aldrig, Lotta.”
1 Kära Lotta   X Alltid Lotta   2 Lycka till, Lotta

9. ”De båda – pojken och flickan – är jeansklädda och precis vanliga, men de är inte tuffa. De bara står där på den lilla gräsplätten med vårblommor runt sina fötter och ser ut som om de aldrig skulle vilja släppa varandra. De känner inte kylan runt omkring. Bara värmen från varandras kinder”.
1 Akta hjärtat, Ann-Sofi   X Lusthusets gåta   2 Någon att tycka om

10. ”Litet längre bort, framför oss, kom en skara nybakade studenter. De sjöng – och sjöng vackert! -Inga sorger än / i våra sinnen bo/Hoppet är vår vän/ och vi dess löften tro…. Hoppet är vår vän… kan man tänka sig bättre ord?”
1 Toppen Lotta   X Skriv upp det, Lotta!   2 Full fart Lotta!

11. ”Maj månad, första fria lördagen och strålande vackert väder -en underbar kombination. Giggi, min bästis genom tiderna, ringde redan vid niotiden. Lite väl tidigt med tanke på att det var första fria lördagen.”
1 Festligt, Lotta!   X Skriv upp det, Lotta!   2 Vilken tur, Lotta!

12.”Underbara sköna maj! Det finns en gammal vårvisa, som börjar så här: ”Maj slår upp dörren till sommarens hus. Jag har alltid älskat de orden. De känns som en befrielse från så mycket.”
1 Toppen, Lotta!   X Lotta går till sjöss   2 Det ordnar sig, Lotta

 

Tävlingen är inskickad av Eva Nyström.

 

Rätt svar: 1.X, 2.1, 3.X, 4.1, 5.2, 6.2, 7.2, 8.X, 9.2, 10.2, 11.1, 12.1

Senast uppdaterad: 2021-09-15   Tillbaka till Frågesport