På spaning efter Gerhard och Lisa Månsson

”- O, så väl Lotta lilla, att du finns hemma ett år till.
– Tycker du inte det ska bli skönt att slippa väcka ovilliga ungar, mamma?
Jag sa det mest på skoj, men mamma uppfattade det inte så.
– Nej, Lotta, det kommer att bli förfärligt tomt. Men det är fel av mig att säga det, så du kan försöka glömma det. Jag får väl ta upp mitt gamla jobb igen. Det kan också bli intressant.”

Citatet är hämtat från Det spökar Lotta sid. 150. Lotta och mamma Lisa är nyss hemkomna från Rönnvik. Sommarlovets slut nalkas och detta år är det extra vemodigt eftersom Lotta ska börja i sista ring. Jag stannar upp vid läsningen. Har Lisa haft ett yrke som Lotta känner till? Det gör mig nyfiken på Lottas föräldrars tidigare liv. Jag beslutar mig för att tillbringa lite tid i deras sällskap.

Föräldrarna framställs som ganska vanliga, åtminstone efter 50-60 talets förhållanden. När Lotta-serien skapades var mamman ofta hemmafru. Gerhard är civilingenjör eftersom det är ett typiskt manligt medelklassyrke. Det spökar Lotta kom 1972. Då började kvinnorna gå ut på arbetsmarknaden. Lottas mamma börjar också mycket riktigt en bibliotekskurs i efterföljande titel Lotta går till väders. Vi får dock inte veta om denna leder till något jobb.

Mamma Lisa är den förälder som Lotta ofta har förtroliga samtal med. Hon månar om de sina (även om yngsta dottern kanske är den som står henne närmast) och ser fram emot några dagars avkoppling från hushållet då hela familjen reser till faster Truddans bröllop i Lotta är sig lik. I Var glad Lotta skriver Lisa en dikt som hon publicerar i Lottas skoltidning under pseudonym. Lottas kamrater gissar vilt vem författaren är. Det måste vara en djuping till tjej. Eller kanske en lärarinna….. Detta gör Lotta stolt.

Att Lotta någonsin skulle skämmas över föräldrarna är det inte tal om. Däremot händer det att pappa Gerhard får skämmas över Lotta. Arbetet är det centrala i hans liv och åtminstone i början av bokserien är han närmast paniskt rädd för sin chef direktör Larsson, alias halsbrännan. Men vem är det som gör att denne skräckfigur transformeras till den mysige farbror Fredrik? Just det. Gerhards yngsta dotter. Hon gör den ena blundern efter den andra som först verkar innebära en allvarlig risk för Gerhards fortsatta anställning på Maskinverken, men som sedan vänds till succé. Ett exempel är då Lotta har kladdat choklad på den enda vita skjorta Gerhard har med sig till Rönnvik. Då han hastigt måste ge sig av till ett viktigt säljmöte tvingas han klä sig i en rutig skjorta. Motparten kommer i en blommig.

Några intressen utanför jobbet tycks inte Gerhard ha. Då han provar på golfspel i Alla tiders Lotta är det främst för att direktör Larsson gör det. I sedvanlig ordning gör Lotta bort sin far genom att först kicka bort en golfboll av misstag och senare genom att närmast hädiskt jämföra golf med krocket. I detta sammanhang får vi veta att Lisa spelat krocket i sin ungdom. En gymnasist som var intresserad av henne petade fram hennes klot.

Vid några sällsynta tillfällen skymtar en helt annan Gerhard fram än den torre ingenjör Månsson. Då är det alltid Lotta som är katalysatorn. En gång får hon med sig fel resväska hem efter ett besök hos fastern (Ja se Lotta). Väskan visar sig tillhöra en av Gerhards studiekamrater från Chalmers, varför Gerhard får tillfälle att uppleva gamla minnen.

I vilken fullträff Lotta spelar Lotta gitarr med mindre lyckat resultat (enligt pappan). Pappan vrålar först att grammofonen måste stängas av. Sedan gör han en tvärvändning. Helt otippat lånar han gitarren och börjar spela Tango Jalusie som Lisa och han dansade till en hel natt för tjugo år sedan. Lotta måste brygga extra starkt kaffe åt sina rörda föräldrar.

Melodier är en källa till nostalgiska återblickar även för Lisa och Giggis mamma Irma under tågresan till Köpenhamn (Skriv upp det Lotta). De verkar ha trevligt tillsammans, men tyvärr fördjupas inte vänskapen efter resan.

Även ett klädesplagg kan trigga fram bilder ur det förflutna. I Toppen Lotta har Lotta och Giggi köpt rutiga kjolar till Valborgsmässoaftonens konsertbesök. Pappa Gerhard säger att Lisa var klädd precis likadant vid deras första möte och att hon dessutom hade ett pärlhalsband. Han insisterar på att Lotta ska få låna Lisas halsband. Efter viss övertalning går Lisa med på det.

Pappan mjuknar med åren . Då Lotta och Paul ska förlova sig i En ros åt Lotta är det mamma Lisa som är mest skeptisk. Så småningom gifter sig Lotta och Paul (Lycka till Lotta). Här hade det varit roligt med någon glimt från föräldrarnas bröllop.

En sak är jag glad för – att inte Lisa fastnade för krocketspelaren!!!!!!

Text: Eva Nyström

Senast uppdaterad 2011-07-05     Tillbaka till Krönikor