Göteborg 2016

Årsträff med årsmöte 27 – 28 augusti 2016

Samling skedde utanför Göteborgs centralstation på lördagsförmiddagen.

 

 

 

 

 

 

 

Temavandringen ”I Esters och hennes litterära personer fotspår” startar redan på samlingsplatsen. Till centralstationen anlände Lotta och Giggi både på väg till seglarläger i Lotta går till sjöss och på väg tll England i Fyndigt, Lotta.
Genom att gå tvärs över Drottningtorget kommer vi till nästa anhalt på vår vandring,  Trädgårdsföreningen. Där vandrade flickorna runt när de var på väg hem från seglarlägret.
I Trädgårdsföreningen finns mycket att se och deltagarna sprider ut sig åt olika håll. Sedan samlas vi emellertid för att ta träffens obligatoriska gruppfoto.

Vi lämnar Trädgårdsföreningen och letar oss in till ett av Göteborgs affärscentrum, Innanför Vallgraven.
Varken i de två Lotta-böckerna eller i Kaja och viskande rösten eller Kvirre och Hoppsan i farten finns det särskilt många identifierbara platser beskrivna men det är inte svårt att hitta butiker och annat som är högst ”lottamässiga”.
Inne i Viktoriapassagen kan man hitta godis hos Flickorna Kanold eller brevpapper och anteckningsblock hos Rum för Papper.
I de lokalerna på Kungsgatan där man i dag återfinner en H&M-butik fanns tidigare  Holmbloms Modehus. I bilder på nätet från Holmbloms interiör kan man se entréhall med receptionist, trappa med silkessnoddar som ledstång och små nischer med exklusiva skulpturer. Precis som Arnolds i Lottas hemstad.
Från Kungsgatan letar vi oss vidare till sybehörsaffären Knapp-Carlsson. Den är grundad 1910 och den nuvarande inredningen är från 1945. Här blir man betjänad över disk sedan man tagit en köbricka från en krok på väggen.

Efter rundvandringen bland affärerna är det dags att ta sig till tilläggsplatsen för rundtursbåten Paddan. Båten letar sig fram genom Vallgraven, förbi Trädgårdsföreningen och Drottningtorget, ut i Stora Hamnkanalen, som i Göteborgs barndom var den huvudsakliga platsen för fartygen att lasta och lossa. Efter Hamnkanalen styr Paddan ut i Göta Älv. Mitt emot centrum, på hisingssidan, där förut de stora varven låg, breder det ut sig ny bebyggelse med bostäder, skolor och kontor.
Paddan återvänder in i Vallgraven via en bro som är så låg att den blivit kallad osthyveln.
När vi kommit i land beger vi oss till närmaste spårvagnshållplats för en kortare tur till Första Långgatan och Hyresgästföreningens kontor som blir den fasta punkten för resten av dagen och där det börjar med att vankas en stor räksmörgås till lunch.

Innan årsmötesförhandlingarna börjar hinner vi titta runt på utställda böcker och andra föremål som Sällskapet säljer.
Efter årsmötet och eftermiddagskaffe blir det en lucka i aktiviteterna som många utnyttjar till sightseeing i de omkringliggande kvarteren.
Förutom middag på kvällen så hålls även en auktion på lite mer eftersökta av Esters böcker med en flitig budgivning.

 

På söndagen återsamlas vi på hamnplanen framför barken Viking som numera ligger permanent förtöjd med utställning och hotellverksamhet. Här får vi vara med om en initierad guidning runt fartyget.
Därefter är det dags att stiga ombord på en av de båtar som ingår i Göteborgs lokaltrafik för att förflytta oss till Sjöfartsmuseet. På museet ges tillfälle till rundvandring bland de olika utställningarna innan det blir dags för lunch. Efter lunchen så är det ”Hej då” och ”Vi ses väl nästa år igen”.

Text: Rut Bånnsgård

Bilder: MaijaUllström, Kent Jiresjö, Rut Bånnsgård

Senast uppdaterad 2017-05-17   Tillbaka till Årsträffar