I Lottas bokhylla

Lotta är en beläst ung dam.

Hjalmar Bergman nämns i flera böcker. I Se dig för Lotta får vi veta att örebroförfattaren tillhör familjen Månssons husgudar. Lotta har ännu så länge bara läst Flickan i frack, men den har hon å andra sidan läst tre gånger. Tyst ber hon Hjalmar Bergman om ursäkt då hon försöker övertyga Maj-Britt om att Jonas och Helen är en värdelös bok. Stackars Malin har glömt ett brev från Håkan i nämnda bok från biblioteket och Lotta måste nu till varje pris hindra Maj-Britt från att låna den. Är det någon av er som har läst Flickan i frack eller Jonas och Helen? Jag har läst Markurells i Wadköping, clownen Jac och kanske någon mer.

I Det ordnar sig Lotta läser Lotta en deckare av Agatha Christie på tåget hem från påskfirandet på Höge turistgård i Dalarna. Agatha Christie antar jag att de flesta har läst. Det måste ha varit under högstadietiden som jag slukade hennes böcker. Jag läste nämligen inte franska förrän i gymnasiet och jag trodde att Hercule Poirot uttalades ”Pojrot”.

Det var också i högstadiet som jag började läsa Vilhelm Mobergs utvandrarserie (Utvandrarna,Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige). Ett par av böckerna fanns hemma och filmatiseringen visades på TV. Lotta verkar också ha läst dem, eftersom hon refererar till Vilhelm Moberg då hon blir sjösjuk under båtresan till England (Fyndigt Lotta). Berättelsen om Karl-Oskar, Kristina och resten av gänget gjorde starkt intryck på mig. Jag anser att dessa böcker är sådana som man bör ha läst.

I Det spökar Lotta är Lotta i Rönnvik. Lenni ringer och vill låna Ray Bradburys Blommande vin. Lotta har den hemma i lägenheten i stan´. Vad är det för bok? Jag vill minnas att Bradbury skrev Fahrenheit 451. Det var en skrämmande framtidsskildring i stil med George Orwells 1984 eller Aldous Huxleys Du sköna nya värld. Jag läste dessa böcker ungefär samtidigt. En sökning på Wikipedia visar att Blommande vin är en barndomskildring och betydligt mer idyllisk än det mesta som Bradbury skrev, men någon artikel om boken finns inte. Är det någon av er som känner till den?

Det här var några böcker i Lottas bokhylla. Hittar ni fler?

Text: Eva Nyström      Publicerad: 2021-08-15

Tillbaka till Krönikor