Jonas, Mats och ”Mikael från bergen”

I Ja, se Lotta gör den berömde Paul entré, liksom Mats som bor i faster Truddans stad. Mats och Lotta blir genast vänner, eftersom Mats är den ende jämnårige Lotta känner i denna stad.

I Lotta är sig lik finns en nyckelscen. Jonas och Lotta har olika åsikter om en film. Filmen handlar om Ann och hennes två friare, varav den ene liknar Jonas. Så kommer det en tredje, ”Mikael från bergen”. Lotta drar paralleller mellan sitt eget liv och filmen. Hon tänker att Jonas och Mats är de bägge friarna. Sedan reflekterar hon även över Malin och hennes Håkan. Hon drar slutsatsen att alla söker sin motsats, och att hon själv och Jonas är för lika. ”Vad ska ödet ha i beredskap åt mig, kanske något i stil med Malins Håkan?” Lotta ryser vid tanken.

På faster Truddans bröllop i samma bok finns såväl Jonas som Mats med, liksom Ottar. Ester leder in läsarna på ett stickspår, då hon låter Malin retsamt säga att Ottar är Lottas ”Mikael från bergen”.Raskt över till Skärp dig, Lotta, där Paul och Jonas figurerar sida vid sida med Lotta. Nu anar nog både vi läsare och bokens hjältinna vem ”Mikael” är. Men Lotta vill inte erkänna detta ännu. Istället är det Jonas för hela slanten i Lotta slår till, varefter han långsamt glider ut i periferin. Konstigt nog är Paul aldrig svartsjuk på Jonas, som Lotta trots allt träffar i skolan varje dag. Paul ser ju annars spöken överallt, varför inte här?

Vad Mats beträffar, så får jag intrycket av att Lotta endast vill ha honom som god vän, medan han nog känner lite mer för henne. Mats försvinner efter Rena mörkret, Lotta. Han följer Lotta till tåget och ger henne en chokladask som hon mumsar i sig på hemresan från fasterns stad. Roligt att känna sig uppvaktad, men nu har Lotta bestämt sig en gång för alla. Det är bara Paul i hennes tankar. Jonas skymtar ännu i de sista delarna av bokserien. Hittade han någon kärlek? Eftersom Lotta har sitt på det torra, kunde han väl få någon han också. Blev det gamla klasskompisen Gunnel till slut?

Text: Eva Nyström

Senast uppdaterad 2011-05-02     Tillbaka till Krönikor