Jul i Lotta-böckerna

I böckerna om Lotta är julen genomgående mycket perifert beskriven.

Om man börjar med Ja, se Lotta! så inleds handlingen först på tredjedag jul.

Rena mörkret, Lotta! börjar utspela sig redan i slutet på höstterminen och fortsätter in på det nya året men själva julfirandet passerar helt oförmärkt. Däremot får man följa nyårsfirandet mer i detalj.

Vilken vals, Lotta! utspelas under en motsvarande tidsperiod men inte heller i den får man läsa något mer om julfirande.

Mitt i prick, Lotta! kan man läsa om diverse julförberedelser men sedan avslutas boken på dagen före julafton.

Heja Lotta! hinner Lotta öppna det första paketet på julaftons morgon men för övrigt avlutas boken i mer vardaglig lottastil med salt i stället för socker, fel grammofonskiva och volymkontrollen åt fel håll.

En ros åt Lotta måste Lotta tjänstgöra på sitt sjukhusjobb under julhelgen. I sista kapitlet, där hon förlovar sig med Paul på julafton, kan man läsa att juldekorationen i lägenheten, som hon delar med Malin, består av en minimal gran med glitter och små guldhjärtan.

Läsning för Lotta omfattar hela Lottas första hösttermin på universitetet. Handlingen slutar före julafton men innan dess får man läsa om Lottas julgransköp och om pepparkaksbak inför julen.

I boken Ett hjärta åt Kri kan man däremot läsa om både jul- och nyårsfirande.
Skulle man sakna den här boken i ursprungsutförande i sin bokhylla så finns den numera tillgänglig på Storytel i den pågående nyutgivningen av Esters böcker.

Text: Rut Bånnsgård

Publicerad: 2018-12-23    Tillbaka till Krönikor