Klädsel med Lotta som förebild

Det hela startade inför Sällskapets årsträff 2009 i Krokek. Då framkastade en av de blivande deltagarna utmaningen att komma klädd som Lotta på omslagsbilden för någon av lottaböckerna.
Jag nappade på utmaningen och började titta igenom bokomslagen, för att se vilka som kunde vara rimliga förebilder, i första hand för att kunna hitta något på second hand. En del av förebilderna behövde man gallra bort. Skulle nog bli lite opraktiskt att gå en hel dag i nattlinne, morgonrock eller baddräkt, så som Lotta har på en del av omslagen.
Några andra av omslagsbilderna, som var mera rimliga, kopierade jag och tog med ut på shoppingrunda. Innan det blev dags att avresa till Krokek hade jag fått tag på en röd polotröja och en svart och vit hundtandsmönstrad kjol. Med dessa så hade jag outfiten klar för Full fart, Lotta! Jag räknade också med att kunna återanvända tröjan för några fler bokomslag om det skulle bli aktuellt att fortsätta på temat kommande år.

De flesta av deltagarna hade sett utmaningen, räknade ut vad som hade styrt mitt klädval och kunde säga viken bok som var förebilden. I det här sällskapet kan man sina lottaböcker.
Detta första året såg jag dock ingen mer i sådan här temaklädsel, inte ens initiativtagaren.

Efter den goda responsen så bestämde jag mig för att fortsätta kommande år och då hade man ju hela året på sig att fortsätta leta. Inför årsträffen 2010 så hade jag fått tag på en röd klänning av sådan modell som Lotta har på en av mina favoritomslagsbilder, Vilken skiva, Lotta! Den var dock i ganska tunt tyg så jag bestämde mig för att spara den till kvällens inomhusaktiviteter och tog istället fram polotröjan och kombinerade med ett par ljusbeige långbrallor, förebild: Arma Lotta!

Efter ett par år så började fler deltagare att nappa på idén, t ex i Örebro 2013 efter, den i mitt tycke, ganska svårfixade klädseln från Skärp dig, Lotta! och i Norrköping 2015 både efter   Lotta slår till och en ny upplaga efter Skärp dig, Lotta!

För egen del har jag kunna fortsätta med Se dig för Lotta! Skriv upp det, Lotta! Rena mörkret, Lotta! Toppen, Lotta! Vilken fullträff, Lotta! (polotröjan igen), Ja se Lotta! Vilken vals, Lotta! samt även från en annan av Esters böcker, Tur i oturen. Allt har inte gått att hitta färdigt att köpa, varken nytt eller second hand, utan en del har jag fått sy själv, t ex Lottas pepparkaksbruna klänning i Vilken vals.

Nu återstår att se om man kan hitta på något nytt till nästa träff.

Rut Bånnsgård

Publicerad: 2023-02-16    Tillbaka till Krönikor