Tomtecookies och en glittrig nunna

När jag tänker på jul i Lottaböckerna så ser jag framför mig hembakta kakor, tända ljus på köksbordet och granar som inte ska se ut som synålsbrev. När jag sen skummar igenom böckerna i jakt på julen så hittar jag också handarbetet. Redan i Det är Lotta, förstås! knåpar Giggi ihop en duk i julklapp till sin mamma. Det är ett hörn färdigt och Lotta undrar ironiskt om det är nästa år hon ska ge bort den men Giggi är lugnet själv såklart och påpekar att det väl inte är julafton imorgon. I Vilken vals, Lotta! får Giggi med sig Lotta på handarbetståget när julklapparna är för dyra att köpa. Det ska virkas! Och just i år, 2022, är det hemstickade plagget årets julklapp. Men varför inte virkat, det måste gå lika bra, så jag tänker att Giggi och Lotta var helt rätt ute. Jag har virkat rätt många mormorsrutor i mina dagar men det var ett tag sen det handarbetades här hemma.
Det bakas inte värst många kakor heller, om man inte räknar tomtecookies. Med endast två ingredienser kan det knappast bli så mycket enklare, färdig pepparkaksdeg och skumtomtar där en halv skumtomte trycks in i en boll pepparkaksdeg. Det är så långt jag sträcker mig när det gäller hembakt till jul.
Men en gran blir det även hos mig. Ingen riktig gran som man tålmodigt valt ut och släpat hem med ett spår av barr efter sig. Nej, det är plast som gäller. Fast den är fin och tät, inget litet synålsbrev här inte. Jag tycker om Lottas jakt på den perfekta granen i Heja Lotta! Hon har koll på hur det går till, hon ger inte upp och fixar fina granar både till sig och Giggi. Inte utan problem förstås, den ena granen är plötsligt borta, men den kommer snart till rätta och julefriden kan lägga sig.

Det finns så många sätt att fira jul på. Alla har vi våra traditioner vi håller på och det fina är att man får göra som man vill. I stor eller liten skala. Själv firar jag alltid julen någon annanstans än i mitt eget hem så någon vecka före jul åker granen upp. Jag vill ju ha en chans att titta på den och alla julgransprydnader. Mitt mål är typ Disneygran och i år finns det flera nyinköp att hänga upp, tex en glittrig nunna (Ja det är sant. Jag besökte Vadstena och så gick det som det gick…). Det bakas några tomtecookies som sprider pepparkaksdoft, det äts alldeles för mycket julgodis och helst i sällskap med en bra bok, men några virkade dukar eller sängöverkast blir det inte den här julen heller.

Med önskan om en trivsam jul!

 

Text: Therese Hallenquist   Publicerad: 2022-12-15