Värmland 2019 rekognosering

Årsmöte/årsträff 2019 kommer att vara i Värmland. Vi kommer huvudsakligen att vara på herrgården Hennickehammar som ligger utanför Filipstad. Kaja var i Värmland i boken Kaja och de nio elefanterna som kom ut 1966. Det säger Kaja själv i en senare bok
”Vart jag än kom –  till en gammal underbar herrgård uppe i Värmland(1) eller till en liten idyll i Småland …”
(1) Se ”Kaja och de nio elefanterna”
Kaja och viskande rösten, 1968 sid 34

Vi vet att Ester Ringnér-Lundgren har fått mycket inspiration från Hennickehammar till sin bok Kaja och de nio elefanterna som kom ut 1966.

Kaja skall resa med mamma och syster Lilian till ett pensionat. I boken heter pensionatet Skogafors.

Under rekognoseringsturer finner jag många likheter.

Lilian läser ur broschyren.
”Underbart läge i barrskog intill stor, vacker sjö. Härlig luft, utmärkta promenadvägar samt snitslade skogsstigar. Tillfälle till tennis och rodd.”
Kaja och de nio elefanterna sid 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Hon stod vid det öppna fönstret i vårt rum på Skogafors                  herrgårdspensionat och såg ut över trakten. En idyllisk sjö, skogar och blånande åsar…”
Kaja och de nio elefanterna sid 16

 

 

 

 

”Finns det ett vattenfall här i närheten, undrade jag.
Lilian hade också lutat sig ut.
-Ja, det måste det göra, utbrast hon förtjust. Vattnet från sjön rinner ner under den lilla bron du ser däruppe och så försvinner den ur sikte. Det måste finnas ett fall längre ner. Så trevligt då! Att få somna till det där stilla sorlandet.”
Kaja och de nio elefanterna sid 18-19

 

”Det fanns två sällskapsrum på ena sidan av hallen. Det ena var stort, pampigt möblerat med gamla mahognymöbler, två stora djupa sammetssoffor framför den öppna spisen och bekväma fåtöljer med småbord intill utplacerade lite varstans. Mängder av blommor mjukade upp den litet tunga interiören och skapade hemtrivsel.
Det andra rummet var betydligt mindre och en aning ”lättare”. Karl-Johansmöbel, randat siden i blekgult och sepiabrunt.”
Kaja och de nio elefanterna sid 28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Nästa rum – nej, men var det sant…
Som ”salongen” på en gammal båt. Mörka ekpaneler…”

Kaja och de nio elefanterna sid 29

Kanske att det var det här rummet. Mycket har ju hänt på mer än 50 år.

 

”-Titta på det lilla torpet därborta på höjden tvärs över sjön! sa Lilian. Det ser väl romantiskt ut. Dit kan vi ro.
-Eller gå! sa mamma. Det finns en stig runt sjön. Det finns förresten flera snitslade skogsvägar att traska i väg på, det läste jag i broschyren.”
Kaja och de nio elefanterna sid 18

I maj 2019 var det dags för ytterligare en rekognosering och denna gång gick vi rundan runt sjön. Och torpet då. Ja, vi fann detta torp. Naturligtvis mycket förfallet men det är samma torp som finns i ett av Esters minnen kring boken. Nu har skogen vuxit upp så att man ser inte torpet från herrgården.

Det fanns vissa hinder på vägen men det gick också bra att gå runt.

 

 

 

 

 

 

På vår årsträff ägnar vi lördagen 17 augusti åt Hennickehammar. På söndagen besöker vi Alsters herrgård i Karlstad där Fröding var född. Ester Ringnér-Lundgren citerar Fröding på många ställen i sina böcker. Därför tyckte vi att det var helt naturligt att avsluta årsträffen på detta sätt.

 

 

Foto: Kenneth Brunhoff och Marianne Ringnér
Text: Marianne Ringnér samt citat från ”Kaja och de nio elefanterna” av Ester Ringnér-Lundgren

Senast uppdaterad: 2019-05-30  Tillbaka till Kommande årsmöte