Frågesport om Värmland

När Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren anordnade sin årliga träff den 17-18 augusti var traditionen med en frågesport självskriven. Nu kan du som inte var med på Hennickehammar ta chansen att tävla om tidigare årsskrifter eller vandringsskrifter. Alla som gjorde frågesporten då är utom tävlan.
Skicka ditt svar till: info@estersallskap.se
Första rätta svar vinner.

Frågesport med en fläkt av Värmland.

1 Brukspatron Erik Johan Jansson köpte Hennickehammars bruk i mitten av 1800-talet. Han fick smeknamnet Hammaren/Hammern. En svensk idrottsman har samma smeknamn.
1 Bordtennisspelaren Kjell Johansson    X Boxaren Ingemar Johansson    2 Diskuskastaren Daniel Ståhl

2 I boken ”Det spökar Lotta” träffar Lotta och Giggi en konstnärinna som tecknar sina illustrationer med tomtar och troll ute i naturen. En värmländsk författare och illustratör fotograferade sina troll Sotlugg och Linlugg ute i naturen. Vad heter hon?
1 Inger Sandberg    X Ilon Wikland    2 Karin Fryxell

3 ”Det är trevsamt där folk bor” citerar Giggi ur Frödings dikt ”Ett gammalt bergatroll” i boken ”Lotta går till väders”. I slutet av boken citerar Giggi ur en annan Fröding dikt. Vilken?
1 Det var dans bort i vägen    X Lars i Kuja    2 Strövtåg i hembygden

4 Lotta och Giggi använder telefonen en hel del, så mycket att Lottas pappa ibland blir irriterad. En värmlänning är starkt förknippad med denna uppfinning. Vad heter han?
1 Lars Magnus Ericsson    X Lars Martin Ericsson    2 Leif Magnus Ericsson

5 I Långban, som inte ligger så långt från Hennickehammar, föddes två bröder som kom att få stor betydelse i Sverige och övriga världen. En av dem är skapare av våra stambanor och av många svenska kanaler. Utan honom hade inte Lotta och Giggi kunnat ta tåget till Göteborg när de skulle till London eller till seglarlägret på västkusten. Vad heter han?
1 Nils Ericsson    X John Ericsson    2 Sven Göran Ericsson

6 I “Ja se Lotta” försöker Lotta lära Mats dansa samtidigt som en trubadur sjunger ”När skönheten kom till byn”. Vem har skrivit denna dikt?
1 Esaias Tegner    X Erik Gustaf Geijer    2 Nils Ferlin

7 I boken ”Hejda dej Lotta!” vinner Lotta en gitarr som besökare nr 500 på Pantrarnas konsert. En värmländsk orkester har låten ”Min gitarr” som ett av sina paradnummer. Vad heter gruppen?
1 Sten och Stanley    X Sven Ingvars    2 Vikingarna

8 I boken ”Lotta går till väders” gör Lotta och Giggi teaterdebut som vikingar. I boken ”Lotta är sig lik” skriver Lotta vikingatidens historia i sammanfattning ”de bara rodde och rodde”. En värmländsk författare har skrivit en dikt som heter ”Vikingen”. Den börjar ”Vid femton års ålder blev stugan mig trång”. Vem är författaren?
1 Erik Gustaf Geijer    X Gustaf Fröding    2 Esaias Tegner

9 I “Mitt i prick Lotta” går Lotta och Giggi på fotbollsmatch. De begriper inte mycket, men får så småningom lära sig reglerna av Lottas engelske syssling Bill Mason. Han har lånats in som räddande ängel till det lokala fotbollslaget. Ett känt fotbollslag i Värmland är Degerfors. Här spelade en känd fotbollsspelare som också spelade i landslaget. Det var:
1 Roland Sandberg    X Lennart ”Nacka” Skoglund    2 Ralf Edström

10 ”Värmlänningarna” handlar om den rike bondsonen Erik som vill gifta sig med torpardottern Anna och alla förvecklingar detta leder till. Vem är författaren?
1 Fredrik August Dahlgren    X Selma Lagerlöf    2 Gideon Wahlberg

11 ”Värmlänningarna” har bland annat uppförts i Ransäter. Från denna ort kommer en känd svensk politiker vars far var lärare i ortens folkskola. Det är:
1 Gunnar Sträng    X Tage Erlander    2 Olof Palme

12 I ”Rena cirkusen Lotta” rycker Lotta in som servitris på Rönnviks pensionat i en krissituation. Servitris till professionen var Eva Lisa Holtz som var anställd på Karlstads stadshotell. Vad brukade hon kallas?
1 Violen    X Sola    2 Maja

13 Nyförlovade Lotta citerar dikten ”Flickan och nymånen” i ”En ros åt Lotta. ”Vem har skrivit dikten?
1 Hjalmar Gullberg    X Nils Ferlin    2 Bo Bergman

Sammansatt av Ann-Marie Jiresjö

Kommentarer inaktiverade för Frågesport om Värmland

Under Frågesport

Kommentarer är stängda.